Mirela Vaida, mărturisiri în premieră, printre multe lacrimi: ”Nu le-am spus niciodată!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Casa de Târgoveț, una dintre cele mai vechi case din București

Casa de Târgoveț, una dintre cele mai vechi case din București

De: Eliza Popescu 16/07/2022 | 09:00

Una dintre cele mai vechi case din București, Casa de Târgoveț de pe Calea Șerban Vodă 33 rămâne, un simbol al Capitalei. Casa a fost realizată acum mai bine de 200 de ani și este singura casă de orășean care a supraviețuit în București din secolul al XVIII-lea până în zilele noastre. Cu ajutorul lucrărilor de restructurare, clădirea a făcut față cutremurelor, demolărilor comuniste și degradărilor din cauza trecerii timpului. Mai mult, într-una dintre camerele casei încă există un tavan original, intact.

Încă din timpul perioadei medievale, pe calea Șerban Vodă treceau toți domnitorii, călătorii și târgoveții. Și asta pentru că până la finalul secolului al XVIII-lea, Calea Șerban Vodă a fost principala arteră de intrare în oraș, dinspre Dunăre.

Casa de târgoveț a rezistat peste timp și după mai multe lucrări de restaurare. A fost și este o clădire ieșită din comun față de restul caselor. Construită între anii 1790-1800, locuința, cunoscută și sub numele de Casa Voina își păstrează în continuare influentețe balcanice, prin intermediul prispei cu arcade în acoladă, a stâlpilor din lemn și a capitelurilor sculptate.

Piatra de temelie a casei a fost pusă acum mai bine de 200 de ani de un târgoveț mai împlinit din punct de vedere financiar. Deși fațada dinspre Calea Șerban Vodă nu atrage prea mult atenția, ea este construită în stil clasic, discretă, pe un singur nivel și ascunde o lungă istorie. Casa prezintă caracteristicile tipice ale unei locuințe tradiționale. Are patru încăperi, o tindă și o prispă care se lărgește într-un foișor. Casa a fost construită pe un teren mlăștinos, astfel că această clădire dispune de un beci foarte înalt, cu grinzi masive din stejar. Inițial, a fost realizată cu un acoperiș din argilă arsă, iar tabla a fost pusă mult mai târziu. Fațada dinspre stradă a fost restaurată de mai multe ori, iar după lărgirea străzii Șerban Vodă a fost tăiată. Cu toate acestea, partea dinspre curte a rămas nemodificată. Realizată cu materiale tradiționale, precum lemnul și cărămida, casa reprezintă o redare la scară mai mică a locuințelor boierești.

Vezi și CÂT COSTĂ CASA PĂRINTEASCĂ A LUI ARSENIE BOCA? ARE 8,5 HECTARE ŞI TOCMAI A FOST SCOASĂ LA VÂNZARE

Casa de Târgoveț a rămas neschimbată din anul 1896

În anul 1883, stăpânul acestei case era Stănescu Grigorie. Acesta a cerut autorizație de la Primărie ca să își repare fațada dinspre strada Șerban Vodă, după ce strada s-a lărgit și a trebuit să retragă fațadele. El a renunțat la pridvorul din față și a reparat tencuielile. Astfel, clădirea a căpătat un aspect nou și modern.

Treisprezece ani mai târziu, în anul 1896, fiicele lui Grigorie Stănescu, Iuliana și Ecaterina au cerut o nouă autorizație de construire și asta pentru că strada trebuia din nou lărgită. Prin lucrările de sistematizare, fațada a fost împinsă cu încă un metru si jumătate spre curte, spre interior. Și au tăiat din nou din casă. Din fericire, partea rămasă după intervenția din anul 1896 este neschimbată astăzi. Astfel, fațada a fost refăcută în stil clasic, care era prevăzut prin regulament pentru întreaga stradă.

Ulterior, casa a ajuns pe numele unui alt proprietar și fost denumită Casa Voina. Clădirea a preluat numele ultimului om care a locuit și a avut grijă de încăperi.

În anul 1937, în cea mai veche casă din București a funcționat un atelier de tapițerie. Aici se executau canapele, paturi și studiouri.
Câțiva ani mai târziu, în 1948, casa a fost naționalizată și utilizată ca o locuință cu anexe, ca un magazin sau un depozit. Ulterior, din anul 1955, aceasta a figurat ca monument istoric, însă nimeni nu s-a îngrijit de ea, așa că s-a degradat continuu. Un raport din anul 1991 din arată o deteriorare a casei în proporție de 80%: zidurile și cărămizile erau macerate, iar acoperișul era uzat, la fel și stâlpii de lemn.

A intrat în proprietatea Ministerului Culturii

Atunci, casa a intrat în proprietatea Ministerului Culturii și a urmat o fază de proiectare la care au colaborat unii dintre cei mai buni specialiști în restaurare. A fost dată o nouă soluție pentru restructurare, astfel încât, clădirea a fost scoasă de sub riscul seismic. Cu puțin noroc, forma originară a rămas aceeași, însă s-au pus în evidență elementele din lemn din structura zidurilor.

La scurt timp, Ministerul Culturii a predat casa Institutului Național al Patrimoniului, fiind unul dintre cele 4 sedii ale acestuia. În 2016, Casa de Târgoveț a găzduit un workshop internațional pentru studenții la design și arhitectură, care au amenajat curtea și beciul clădirii, cu scopul de a deschide spațiul către proiecte și evenimente culturale.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cât costă haina purtată de Gabriela Lucuțar „Regina Întunericului”, după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „E cadou!”. Experții în blănuri dezvăluie prețul
Cât costă haina purtată de Gabriela Lucuțar „Regina Întunericului”, după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „E...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac: „Faci un pas greșit și înoți”
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac:...
Eva Longoria a mărturisit că familia ei nu mai trăiește în SUA. „Majoritatea americanilor nu sunt atât de norocoși”
Eva Longoria a mărturisit că familia ei nu mai trăiește în SUA. „Majoritatea americanilor nu...
Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front
Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar...
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
EXCLUSIV | Avocat Valentin Moise: Cum ar putea Adriana Bahmuțeanu să intre în posesia moștenirii lăsate de Silviu Prigoană: „Ea e obligată să accepte moștenirea”
EXCLUSIV | Avocat Valentin Moise: Cum ar putea Adriana Bahmuțeanu să intre în posesia moștenirii...
„Înstrăinează copiii de mine! Și-a bătut joc de ei!” Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri scandaloase despre relația dintre copiii săi și Mihaela, mama lor vitregă! Acuzații grave
„Înstrăinează copiii de mine! Și-a bătut joc de ei!” Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri scandaloase despre relația...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de afaceri a căutat o rezolvare direct în Cuba:
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar  tată la un an de la divorțul de Ilinca Vandici? Uluitor cum a fost surprins tânărul alături de iubita lui și bebeluș
Imaginile momentului! Andrei Neacșu a devenit iar tată la un an de la divorțul de...
Cât a cheltuit un român la un restaurant din Ucraina. Acesta a rămas uimit când a văzut prețurile
Cât a cheltuit un român la un restaurant din Ucraina. Acesta a rămas uimit când...
Cu ce să speli geamurile obligatoriu ca să fie curate lună și să nu mai aibă pete. Soluția e bună și pentru ramele din termopan, trebuie să respectați regula “zilelor înnorate”
Cu ce să speli geamurile obligatoriu ca să fie curate lună și să nu mai...
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de...
ULTIMA ORĂ! Încă o nenorocire în familia lui Prigoană. A făcut AVC după ce a aflat că Silviu Prigoană a murit!
ULTIMA ORĂ! Încă o nenorocire în familia lui Prigoană. A făcut AVC după ce a...
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Mocănița de pe Valea Vaserului. Un loc de poveste în Maramureș
Mocănița de pe Valea Vaserului. Un loc de poveste în Maramureș
Locul de basm din România care te duce cu gândul la marile temple ale lumii. Misterul nedeslușit al „piramidei”
Locul de basm din România care te duce cu gândul la marile temple ale lumii....
Umilit şi numit cerşetor în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o nouă afacere în ţara noastră!
Umilit şi numit cerşetor în România, Leonard Doroftei a anunţat când îşi va deschide o...
Adriana Bahmuțeanu spune că Mihaela Botezatu a sunat-o. Ce au vorbit femeile din viața lui Silviu Prigoană
Adriana Bahmuțeanu spune că Mihaela Botezatu a sunat-o. Ce au vorbit femeile din viața lui...
La ce oră are loc meciul Mike Tyson-Jake Paul și cine îl difuzează
La ce oră are loc meciul Mike Tyson-Jake Paul și cine îl difuzează
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot vizita doar 800 de metri
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot...
Cum păstrezi corect cafeaua măcinată ca să rămână proaspătă și să fie plină de aromă. Secretul unui barista cu experiență
Cum păstrezi corect cafeaua măcinată ca să rămână proaspătă și să fie plină de aromă....
Silviu Prigoană a fost înmormântat la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București: „Ceremonia s-a desfăşurat într-un cadru restrâns, conform cu dorinţa tatălui nostru”
Silviu Prigoană a fost înmormântat la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București: „Ceremonia s-a desfăşurat într-un...
×